Boven, onder en naast de Oberbaumbrücke

Afbeelding

Oberbaumbrücke is de mooiste brug van Berlijn die zich bevindt aan het einde van de East Side Gallery. Deze brug is ontstaan voor het verbinden van Kreuzberg en Friedrichshain. De brug is nu een symbool van het Berlijnse district Kreuzberg-Friedrichshain. De brug werd ontworpen in 1894 door architect Otto Shan. Deze ontwierp voor de brug 2 torens van ongeveer 34 meter hoog. Deze torens moeten een herinnering brengen aan de vroegere functie van de brug, namelijk een waterpoort. Twee jaar later in 1896 was de brug klaar.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de brug enorm beschadigd, maar werd na de val van de Berlijnse muur terug gerenoveerd. Later in 1996 werden er twee grote neonlampen aan het stalen middengedeelte van de brug geplaatst. Deze werd ontworpen door kunstenaar Thorsten Goldberg. Iedere 6 seconden laten de lampen het spel ‘schaar-steen-papier’ tonen. Vandaar ook de naam Stein-Papier-Schere voor het werk.

Ook bestaat de brug uit 2 verdiepingen. De eerste verdieping is voor auto’s, fietsers en wandelaars. Op de tweede verdieping erboven rijdt de trein, genaamd U1, van de U-bahn. U-bahn is de metrolijn van Berlijn.

Wat deze brug net zo speciaal maakt, is dat je een prachtig uitzicht hebt over Berlin Mitte. Dit is een stadsdeel in het centrum van Berlijn. Wat ik zeker niet mag vergeten te melden voor de feestbeesten onder ons, is dat er rond bepaalde periodes in het jaar feestjes op de brug plaatsvinden tot in de vroege uurtjes. Onder de brug bevindt zich ook de bekende club de Matrix, een party gegarandeerd!

Achter de Oberbaumbrücke ligt ook het Oberbaum-city, wat ook een bezoekje waard is.

Jelena Corbeels

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s